
صبح شیراز - سید نظام الدین کمانه : انتخابات دهمين دوره مجلس شوراي اسلامي، ويژگيهاي خاص خود را دارد، ويژگيهايي كه در حوزه انتخابيه داراب و زريندشت هم عامل تمايز اين دوره با ادوار گذشته شده است.
در حوزه انتخابيه داراب و زريندشت، حضور ۳۰ داوطلب از طيفهاي مختلف سياسي و از ميان نخبگان دانشگاهي و مسئولان دستگاههاي اجرايي، افزايش قابل توجه داوطلبان در مقايسه با دور قبل را نشان ميدهد.
بين چهرههاي داوطلب، ميتوان نخبگان شناخته شده دانشگاهي و سياسي شهرستان و حتي فعالان سیاسی كشور را يافت. اگرچه نامهايي نيز در ميان ليست داوطلبان نامنويسي كرده وجود دارد كه كمتر شناخته شده هستند.
يكي از ويژگيهاي اين دوره را ميتوان تغيير يكباره و ناگهاني نگاه و گرايش سياسي برخي از چهرههاي شناخته شده سياسي، عنوان كرد.
بهطوريكه تعدادي از فعالان نام آشناي اصولگرايي و جبهه پايداري، اكنون تلاش ميكنند با برند اصلاحطلبي يا مستقل، حضور خود را در عرصه انتخابات مجلس دهم، ثبت و تثبيت كنند.
حال آنكه بهدليل محدوديت جغرافيايي حوزههاي انتخابيه شهرستاني، مانند داراب و زريندشت، شهروندان با گرايشها و تمايلات و خاستگاههاي سياسي و فكري بسياري از داوطلبان آشنايي كامل داشته و دارند.
چنين تغيير رويكردهايي با توجه به رشد آگاهيها و توسعه ابزارهاي ارتباطي، نهتنها تاثيري در جلب و جذب آراء ندارد بلكه موجب روي گرداني حاميان چنين چهرههايي از آنان نيز خواهد شد.
ازديگر تفاوتهاي قابل بيان ميتوان به استقبال جوانان تحصيلكرده اشاره داشت، افرادي كه با انرژي بيشتر، افكاري توسعهطلبانه و ايدههايي نو، پا در مسير گذاشتهاند، هرچند برخی نامها براي مردم شناخته شده يا كمتر شناخته شده هستند.
آرايش سياسي داوطلبان حوزه انتخابيه داراب و زريندشت
تركيب سياسي موجود داوطلبین حوزه داراب و زريندشت، برآيندي از آرايش سياسي استان فارس و كشور است، يعني حضور فعال سه جريان اصلاحطلب،اصولگرا و جبهه پايداري .البته نباید چهرههاي مستقل و كمتر شناختهشده را نظر دور داشت.
در اين ميان حضور متفرق و متعدد افراد داراي تمايلات اصولگرايانه و حتي وابستگان به جريان فكري و سياسي جبهه پايداري، در اين حوزه انتخابيه، نشان از فقدان انسجام تشكيلاتي و نبود راهبردي مشخص در اين جريانهاي سياسي دارد. از طرف دیگر حضورافراد با ديدگاه اصلاحطلبي و اعتدالگراياني كه تحت عنوان حامي دولت به صحنه آمدهاند، برنامهريزي شدهتر و سامان يافتهتر است و داوطلبین این گروه از تعدد و تفرق کمتری برخوردارند.
با این حال هر گونه گمانه زنی قطعی از وزن نهایی هر کدام از سه جریان بالا در جریان انتخابات مجلس دهم تا زمان اعلام نظر نهايي هيات نظارت وليست تاييد صلاحيت شدهها، بسیار زود وکمی عجولانه خواهد بود ومی بایست منتظر اعلام اسامی افراد احراز صلاحیت ومورد نظر و حمايت گروههاي مختلف سياسي ماند .
اما آنچه فارغ از نوع نگرش و دسته بندی های سیاسی داوطالبان حائز اهمیت می نماید مشارکت حداکثری تمام جريانهاي فكري و سياسي است که بيترديد تاثيري مطلوب بر حجم مشاركت مردمي خواهد داشت و در اين ميان هرچه گروهها و افراد در مسير معرفي خود و توانمنديهايشان تلاش بيشتري داشته و از تخريب ساير افراد و گروهها پرهيز كنند، شور و نشاط مطلوبتري در فضاي انتخابات مجلس دهم حاكم خواهد بود.
اطلاحطلبان
با نگاهی به نام افرادی كه بهعنوان داوطلب انتخابات دهمين دوره مجلس شوراي اسلامي از حوزه انتخابیه داراب و زرین دشت حضور خود را در رقابتهای انتخاباتی اسفندماه اعلام کرده اند در می یابیم که این افراد آوردگاهی سخت برای کسب رای اعتماد مردم این دو شهرستان را پیش رو دارند.
چهره های شاخصی که هر یک به تناسب جایگاه ومیزان پذیرش اجتماعی همچنین وزن سیاسی خود دارای اعتبارمحلی خوبی در بین اقشارمختلف مردم هستند وبهنوعي شاخص و تامین کننده تمام سلايق و طيفهاي سياسي می باشند.
«علی محمد حقیقی ، رضا انصاری ، صفدر زارع حسن آبادی و علی اکبر زمردین» ازچهرههاي شاخص جریان تدبیر و امید و اصلاح طلبان هستند كه شانس بيشتري براي قرارگرفتن درفهرست اصلاحطلبان خواهند داشت. هرچند ثبت نام چهره ایی معتدل چون «علی اکبر زمردین» برای پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان ازاستان فارس موجب همگرایی اولیه اقشار و گروههای مختلف سیاسی داراب و زرین دشت درحمایت از او شده است ولیکن نمی توان به ظرفیت وی برای حضور درمجلس شورای اسلامی نیز چشم پوشی کرد .
دراین میان با توجه به همگرایی ایجاد شده پیرامون حضور این داوطلب مجلس گفته ميشود وی تمايل بيشتري براي حضور درعرصه انتخابات مجلس خبرگان دارد اما همانطور که اشاره شده همچنان بايد برای اعلام لیست نهایی احراز صلاحیت ها و تصمیم وی صبر کرد.
اصولگرايان و جبهه پایداری
شمار داوطلباني كه با برند اصولگرايي يا جبهه پايداري، در انتخابات دهم ثبتنام كردهاند، هر چند به مراتب بيشتر از ساير تفكرات سياسي است. ولیکن همین تعدد و تکثر را می توان نشانه ایی از عدم انسجام این گروهها یاد کرد
از اين افراد می توان به نبیالله احمدی، عباس خالقداری، فریدون دهقان، عبدالمحمد رستاد، محمدجواد زنگنه، محمدجواد عسکری، جلال فارسینژاد ، نوروز قبادیپور و ابوطالب کشتکار اشاره کرد.
اگرچه برخي از اين افراد تلاشي براي شاخص كردن برندهاي سياسي خود ندارند اما تمام جامعه در حوزه انتخابيه داراب و زريندشت، آنان را با برند اصولگرايي و حاميان جبهه پايداري، به واسطه سبقه و سابقه آنان ميشناسند.
البته هنوز مشخص نيست كه كداميك از اين نامها در ليست نهايي جبهه متحد اصولگرايي، جبهه پايداري و ساير گروهها و ائتلافهاي اصولگرايي، قرار خواهند گرفت. اما نكته مهم چرخشهاي سريع و ناگهاني برخي از اين افراد در مواضع سياسي است.
چهرههاي مستقل
در ميان داوطلبین حوزه انتخابیه داراب و زرین دشت چهرههایی نيز حضور دارند كه عليرغم داشتن گرايشهاي سياسي و حتي حضور در عرصه مسئوليتهاي اجرايي و سياسي در گذشته و حال، تحت عنوان چهرههاي مستقل ارزيابي ميشوند، افرادي كه هيچ گمانهزني از احتمال حضور آنان در قالب جريانهاي اصولگرايي، اصلاحطلبي و اعتدالي نميتوان ارائه داد.
از افراد حاضر در ميان چهرههايي كه با برند مستقل و عمدتا اعتدالگرا وارد صحنه انتخابات دهم شدهاند، افرادي هستند كه بيشتر علاقه دارند حضورشان به شكل مستقل و خارج از ائتلافهاي رايج، تداوم يابد. اما نبايد از نظر دور داشت كه اغلب آنان بيشتر به خاستگاههاي قومي، قبيلهاي و خانوادگي خود اتكا دارند و اميدوار هستند كه با توجه به وابستگيهاي اجتماعي، بتوانند راي مورد نظر را در انتخابات كسب كنند.
اين گروه بیشتر از آنچه تحت عنوان روشهاي پذيرفته شده سياسي مطرح ميشود، معادلات خود را با روشهاي سنتي، حل كرده و پاسخ ميدهند!
اگرچه برخي صاحبنظران اعتقاد دارند كه چنين افرادي از دو زاويه به موضوع نگاه كرده و بر اساس همين ديدگاه، خود را مستقل معرفي ميكنند. يك ديدگاه موضوع بررسي صلاحيتها و احتمال اين امكان كه به دليل اعلام وابستگي به جريان سياسي خاصي، زمينه رد صلاحيت آنان فراهم شود و ديگر جلب نظر و اعتماد و راي مردم و اين كه شايد مردم اكنون تمايل بيشتري به يك گروه يا جريان فكري خاص داشته باشند.
در اين بين ميتوان چهرههايي نظير محمدمهدی افشاری، اسكندر بهمني، احمد عليپور و رضا كلامي را هم قرار داد. افرادي كه در سوابق فعاليت آنان، حضور در مجلس، فرمانداري و مديريت در مناصب اجرايي و ... را ميتوان ديد، سوابقي كه اغلب با برندهايي همراه بوده است.
افراد كمتر شناختهشده
صاحبنظران اعتقاد دارند كه ۱۲داوطلب کمتر شناخته شده دیگر بیش ازاینکه شانس خود را برای رقابت سخت انتخابات مجلس بصورت جدی محک بزنند، در خوش بینانهترین تحلیل، ثبتنام كردهاند تا نتيجه بررسي صلاحيتشان را بدانند! و یا بمنظور تغییر موازنه آراء از سوی کاندیداهایی که ضریب موفقیت خود را کمتر می انگاشته اند تشویق به ثبت نام شده اند
زنان در حوزه انتخابيه داراب و زريندشت
زنان در هيچ دورهاي در حوزههاي انتخابيه شهرستاني در استان فارس، نتوانستهاند با جلب نظر و اعتماد مردم، به مجلس راه يابند. اين در حالي است كه حضور زنان در عرصههاي فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي و حتي سياسي، حضوري چشمگير و البته موفق بوده است.
حال و با توجه به اينكه سهم عمده و تاثيرگذاري از آراي هر انتخاباتی، به جامعه زنان اختصاص دارد ولیکن ضریب مشارکت این قشر در معادلات انتخاباتی داراب و زرين دشت هم چنان کم رنگ و نهایتا درحد انگشت شماراست؛ با نگاهی گذرا به لیست ۳۰ نفره داوطلبین حوزه انتخابیه داراب و زرین دشت تنها نام یک زن به چشم می خورد . "مریم خرم" تنهای بانویی است که با ثبت نام در دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی داوطلبی اش را از این حوزه انتخابیه اعلام کرده است
غائبان انتخابات مجلس دهم
همواره در جامعه، ماهها قبل از برگزاري يك انتخابات، گمانهزنيها در خصوص حضور يا غيبت افراد مختلف آغاز ميشود و با نزديك شدن به زمان انتخابات، اين گمانهزنيها به بررسي احتمال كسب موفقيت افراد حاضر، تغيير جهت ميدهد.
در اين ميان همواره نامهايي در جامعه مطرح شده است كه غيبتشان در صحنه، صاحبنظران را به انديشه فرو برده است.
در انتخابات دهم هم گمانهزنيهايي در خصوص حضور چهرههايي نظير اسماعيل ثابتفرد رئيس شوراي اصلاحطلبان داراب، غلامحسين منتظري، مدير عامل شركت بهرهبرداري نفت و گاز زاگرس جنوبي و محمود شاكر، رئيس دانشكده خبر شيراز، مطرح بود. اما هيچ يك از اين چهرهها نه از اين حوزه انتخابيه و نه از ساير حوزهها، داوطلب نشدند.
به اعتقاد صاحبنظران انتخابات دهمين دوره مجلس شوراي اسلامي، در حوزه انتخابيه داراب و زريندشت، پر رنگتر و پرشورتر از ادوار گذشته برگزار خواهد شد. هرچند نتيجه بررسي صلاحيتهاي داوطلبان، در رنگ و حجم حضور و مشاركت مردم، تاثيرگذار بوده و است./ فعال سیاسی و روزنامه نگار
قوانین دیدگاه